Aláírták a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogram szerződéseit

Hétfőn Temerinben írták alá az ösztöndíjszerződéseket. Albert Éva, Sóti Attila és Robotka Sarolta (Fotó: Albert Éva)

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ az idén második alkalommal hirdette meg a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogramot. A felhívásra azok a magyar tannyelvű tagozatra járó, középiskolás diákok jelentkezhettek, akik Újvidék, Temerin vagy Óbecse község területén tanulnak. A pályázati adatlapokat október 16-a és 31-e között lehetett benyújtani.

Hétfőn Temerinben 48-an írták alá az ösztöndíjszerződéseket az Ifjúsági Otthonban. Ez majdnem húsz diákkal több, mint az első pályázaton. Az aláíráson Sóti Attila, az ösztöndíjprogram bírálóbizottságának tagja, Robotka Sarolta, a VMIK tagja, és Albert Éva, a VMIK elnöke voltak jelen.

– Örülünk, hogy ismét sikeres volt a pályázat, sokan jelentkeztek. A csaknem 160 pályázóból 140-en részesültek egyszeri anyagi támogatásban, amelynek összege a pontrendszer függvényében 5-8 ezer dinár. A pályázat célja elsősorban, hogy támogassuk a Dél-Bácska területén magyar nyelven tanuló középiskolás diákokat – emelte ki Albert Éva.

A legtöbb ösztöndíjas óbecsei középiskolába jár (Fotó: Albert Éva felvétele)

Újvidéken kedden írták alá az ösztöndíjszerződéseket a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központot Kovács Birkás Zsolt képviselte, aki a bírálóbizottság tagja is. Az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt vezetőjeként Vicsek Annamária volt jelen a szerződések aláírásán, a Magyar Nemzeti Tanácsot pedig Bájity Borisz tag képviselte Újvidéken.

Szerződés-aláírás Újvidéken. Vicsek Annamária, Kovács Birkás Zsolt és Bájity Borisz (Fotó: Ótos András felvétele)

– A pontozási rendszer egyrészt a tanulmányi előremenetelt vette figyelembe, másrészt pedig a szociális hátteret. Örömünkre szolgál, hogy ezúttal sokkal többen jelentkeztek, mint az első pályázat alkalmával, ez is bizonyítja a program létjogosultságát – hangsúlyozta Kovács Birkás Zsolt.

Vicsek Annamária kiemelte, hogy Az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum keretében az újvidéki magyar középiskolások helyzetének megkönnyítésén már évek óta erőteljesen dolgoznak, hiszen a tankönyvek ingyenes biztosítása mellett ma már második alkalommal osztották ki a dél-bácskai magyar ösztöndíjat is az Újvidéken tanuló magyar középiskolások számára.

Ezúttal is az óbecsei középiskolások pályáztak legtöbben, majdnem 70-en. Az ösztöndíjszerződéseket szerdán írták alá a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kistermében, Galgó Ferenci Andrea, az ösztöndíjprogram bírálóbizottságának tagja, Albert Éva, a VMIK elnöke és Robotka Sarolta, a VMIK tagjának jelenlétében.

– Három gyermekünk van, közülük ketten középiskolások, az Óbecsei Gimnáziumba járnak. Első alkalommal nem pályáztunk, most viszont nagyon örülünk, hogy sikerült. Az ünnepek közeledtével, ez egy szép karácsonyi ajándék – mondta Bartusz Gyöngyi péterrévei szülő.

– Az Óbecsei Gimnázium negyedikes tanulója vagyok. Az első alkalommal is sikeresen pályáztam a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjra, és most is. Nagyon örülök neki, főleg így az ünnepek előtt, valószínűleg karácsonyi ajándékokra fogom költeni a pénzt – mondta Milinkov Jaszmina.

Az ösztöndíjprogramot a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ bonyolítja le, az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt partnersége mellett. A program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósul meg.

(Forrás: Magyar Szó, 2023. december 14.)

Az eseményeinkről készült fényképeket IDE KATTINTVA tudják megtekinteni.