Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogram támogatásának szerződéseit tegnap írták alá a szülők Újvidéken a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.

A program második alkalommal került kiírásra, amelyre több mint 160 pályázat érkezett be, és ebből 140-en írhatták alá a támogatásról szóló szerződéseket.

Balázs Horváth Kinga egyik gyermeke Újvidéken a Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskolában kezdte el tanulmányait. Az ösztöndíj mindig nagy segítség számukra az iskoláztatás során: „Mi nagycsaládos szülők vagyunk, nekünk négy gyermekünk van. Kettő közülük már középiskolás, ők ikrek, és nem kis költség, amikor a gyerekek továbbtanulásáról van szó, legyen szó bentlakásról, tankönyvekről vagy az utaztatásról. Bármilyen segítség nagyon jól jön.” 

A pályázatokat a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ bírálóbizottságának tagjai bírálták el.

Kovács Birkás Zsolt, a dél-bácskai ösztöndíj program bírálóbizottságának tagja: „Mivel volt rangsor is, három kategóriát határoztunk meg a keret függvényében. A 90 pont feletti pályázók nyolcezer dináros támogatást kaptak, az 80 és 90 pont közöttiek hétezer dináros támogatást, míg az alatta lévők ötezer dináros támogatást kaptak.” 

Az ösztöndíjprogram fő célja, hogy támogassa a magyar középiskolás diákokat és egyben a dél-bácskai magyar oktatást is.

Vicsek Annamária, oktatási államtitkár, Szerbia: „Pár éve a középiskolákat is megerősítjük, egyrészt azzal, hogy ingyenesen biztosítjuk minden diáknak a tankönyveket, aki magyar osztályt választ, illetve minden olyan programot hozzákapcsolunk, ami az újvidéki iskolákat erősíti. Emellett kapcsolódik hozzá a Dél-bácskai ösztöndíjprogram is, ami a középiskolásokra vonatkozik, egy egyszeri ösztöndíjjal.” 

A program a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével és a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozásával valósul meg.

(Forrás: Pannon RTV, 2023. december 13.)

Az eseményeinkről készült fényképeket IDE KATTINTVA tudják megtekinteni.