Ifjúsági Etnotábor Temerinben, XX. alkalommal

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) augusztus 24-e és 26-a között tartja meg a XX. Ifjúsági Etnotábort. A jubileumi rendezvény több újdonságot hoz, elsősorban a helyszínt illetően.

Albert Éva, a tábor szervezője lapunknak elmondta, hogy az elmúlt években Vajdaság számos szép tanyája adott már otthont az etnotábornak, köztük a péterrévei Horgász-tanya és a Róka-tanya is Noszán.

– 2020-ban költöztettük a tábort Temerinbe, ahol néhány éven keresztül a Sárga tanya adott otthont rendezvényünknek. Az idén azonban újdonságként helyszínt váltottunk, és áthelyezkedtünk a Tóparti tanyára, amely szintén a Temerin és Óbecse közötti út mentén található, nagyon attraktív környezetben. Játszótér, sportpályák és árnyas pihenőhelyek várják itt a résztvevőket – részletezte Albert Éva.

A Tóparti tanya idilli helyszínt biztosít a táborozók számára (Fotó: Facebook)

A szervező elmondta azt is, hogy ez a tábor a nevéből adódóan az ifjúsági korosztályt célozza meg, tehát a 15–35 éves korú, kézműveskedni és szórakozni vágyó fiatalokat várják, és ilyen szempontból egyedülállónak számít Vajdaságban. Hozzátette, hogy a családok részvételére is számítanak.

– Az alapkoncepciót megtartottuk, tehát régi mesterségeket próbálhatnak ki a résztvevők. Az idén újdonságként szerepel a programban a hímzés és a horgolás, de csuhéfonás, agyagozás, ékszerkészítés, nemezelés, valamint kosárfonás is várja az alkotni vágyó fiatalokat. Nagyon népszerű a fiatalság körében az íjászat, amit szintén kipróbálhatnak a táborban. A foglalkozások a tábor mindkét napján délután két órakor kezdődnek, csütörtökön újabb újdonság, kerekasztal-beszélgetés lesz programon 17 órától, Hatékony rendezvényszervezés és együttműködés címmel. Meghívtuk a vajdasági magyar ifjúsági szervezetek vezetőit, és mint a címből is kiderül, az ifjúsági rendezvények megszervezésével kapcsolatos tapasztalatokról beszélgetünk, megvitatjuk az együttműködés lehetőségeit. Az érdeklődők számára is érdekes lehet a téma, hiszen betekintést nyerhetnek abba a háttérmunkába, ami lehetővé teszi egy-egy rendezvény megvalósulását – mondta a tábor szervezője.

Az Ifjúsági Etnotábornak nagy a húzóereje, s az esti szórakozási lehetőség sem marad el. Csütörtökön, az egyik temerini termelő jóvoltából borestet rendeznek, pénteken pedig a törökkanizsai Mosaic Party Band teremti a jó hangulatot.

Albert Éva hangsúlyozta, hogy a támogatóknak köszönhetően a tábor teljesen ingyenes, a szervezők ebédet és üdítőt is biztosítanak a fiataloknak. Mint mondta, a tapasztalt érdeklődés alapján mintegy ötven résztvevőre számítanak.

A tábor megközelíthetőségét vagy a programokat illetően az office@ifikozpont.org.rs e-mail-címen, vagy a 065/20-70-630-as telefonszámon lehet érdeklődni.

(Forrás: Magyar Szó, 2023. augusztus 23.)