Hét ifjúsági szervezet képviselője osztotta meg tapasztalatát a jubileumi Ifjúsági Etno Tábor keretében

Cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

A vajdasági magyar fiatalok közössége meglehetősen zárt, kis közösség, s az ifjúság megmozgatása, megszólítása egyre nehézkesebb. A megoldás kulcsa a sikeres rendezvényszervezés ‒ hangzott el csütörtökön azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) jubiláris, huszadik Ifjúsági Etno Táborának első napján szerveztek, és hét vajdasági magyar ifjúsági szervezet képviselője osztotta meg egymással gondolatait. A Hatékony rendezvényszervezés és együttműködés elnevezésű tanácskozáson részt vettek tapasztalt vezetők, és a vezetői teendőket frissen vállalók, mindannyian olyan tenni vágyó fiatalok, akik a közösségükön belül arra törekednek, hogy közvetetten, vagy közvetlenül, de hatással legyenek a környezetükre.

A szervezetek vezetői egyetértettek abban, hogy a régiből kell tanulni, de az új megoldások viszik előre az ifjúságot (Ótos András felvétele)

A szervezetek képviselői konkrét példákon keresztül bogozták ki a felmerülő kérdéseket, megvitatták a felmerülő kihívásokat, előrevetítették az új megoldások lehetőségét. Egyetértettek abban ugyanis, hogy a jól bevált módszereket alkalmazva állandó megújulásra és változásra van szükség, hisz a fiatalság is folyton megújul és a változás hajtja előre.

Ótos András felvétele

A VMIK immár huszadik éve töretlen sikerrel szervezi meg az Ifjúsági Etno Tábort, mely az alapkoncepciója szerint megpróbálja a fiatalokhoz közelebb hozni a régi mesterségeket, a szórakozást a kreativitással és a tanulással vegyíti. A szervezők újítási szándékkal rukkoltak elő azzal az ötlettel, hogy plusztartalomként egy kerekasztal-beszélgetés is színesítse a programot.

‒ Éppen azért, mert kis közösség vagyunk, meg kell osztanunk egymással a tapasztalatainkat, hiszen így tudunk előbbre jutni. Igaz ez a fiataloknak szóló programok és a rendezvényszervezés vonatkozásában is ‒ fogalmazott Albert Éva, az Ifjúsági Etno Tábor szervezője.

Albert Éva, az Ifjúsági Etno Tábor szervezője (Ótos András felvétele)

‒ Szerencsére egyre több a fiatalokat megszólító esemény és attól leszünk mi szervezők is sikeresebbek, ha hatékonyan meg tudjuk szólítani őket, ha figyelünk az igényeikre, ha sikerül pozitív irányba formálnunk értékrendjüket. Ebben élen járnak az ifjúsági szervezetek, amelyek a tevékeny fiatalokat be tudják vonzani, ki tudják nevelni az utánpótlást. Ehhez a legjobb út a rendezvényszervezés. Nagyon örülök, hogy a megszólított ifjúsági szervezetek képviselői kivétel nélkül elfogadták a meghívást, ez is bizonyítja, hogy van lehetőség az együttműködésre és igény arra, hogy tanuljunk egymástól ‒ nyilatkozta lapunknak Albert Éva.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői, Bóka Olivér (VaMaDisz), Fejel Tóth Dániel (VIFÓ), Sörös Andor (VMSZ Ifjúsági Fórum), Bátori Szilvia (Vajdasági Magyar Cserkészszövetség), Peckó Egon (Homeland, Ada), Kovács Viktor (Univerzum Ifjúsági Klub, Gunaras), valamint Botka Csaba (VMIK) egyetértettek abban is, hogy a rendezvényszervezés a fiatal egyesületi tagok számára remek kibontakozási lehetőség, továbbá jó terep a problémamegoldási készségek fejlesztésére. A résztvevők olyan témákat is érintettek, hogyan kell megfelelő módon képviselni az egyesületet a médiában, hogyan és milyen módon lehet megfelelően felhívni a közösség figyelmét egy-egy rendezvényre, hogyan lehet okosan felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat.

Az Ifjúsági Etno Tábor első napja tábortűzzel és borkóstolóval zárult, és egy tortával is megünnepelték a huszadik születésnapot. Az Etno Tábornak egyébként Vajdaság számos, szép tanyája adott otthont az elmúlt évek alatt, köztük a péterrévei Horgász-tanya, és a Róka-tanya Noszán, a Sárga tanya Temerinben. Az idén a szintén temerini Tóparti tanya idilli és attraktív környezetébe helyezték a szervezők a jubileumi rendezvényt. Ez a tábor az ifjúsági korosztályt célozza meg, tehát 15–35 éves korig várják a kézműveskedni és szórakozni vágyó fiatalokat, és a fiatal családokat, ilyen szempontból pedig egyedülállónak számít Vajdaságban.

A Tóparti tanyán a tábor ideje alatt a hímzést, horgolást, de a fiatalság körében egyre népszerűbb íjászatot is kipróbálhatják a fiatalok. Ezenkívül csuhéfonás, agyagozás, ékszerkészítés, nemezelés és kosárfonás is várja az alkotni vágyókat. A kisgyerekeket játszótér várja, a tanya területén lévő halastó környéke pedig valódi lazításra ad lehetőséget. A szórakozás sem maradt el, ma este a törökkanizsai Mosaic Party Band felel a jó hangulatért.

A rendezvény abban a tekintetben is egyedülálló, hogy a támogatóknak köszönhetően a tábor ideje alatt minden tevékenységet ingyenesen végezhetnek a résztvevők, a szervezők üdítőt, kávét és harapnivalót is biztosítanak a fiataloknak.

(Forrás: Magyar Szó, 2023. augusztus 26.)